Szmoking szótár

Apagyilkos gallér – állógallér. A népnyelvben használt parasite félrehallásaként kezdték az  ilyen gallért parracide-nak, patricide-nak nevezni (németül "vatermörder").

Dresszkód (Dress Code) – az elvárt öltözködés rendezvényeken, ünnepségeken. A meghívón feltüntetett kifejezésből a dresszkód ismerői pontosan tudják, mi a kívánt viselet az adott társasági összejövetelen:

White Tie – a lehető legelegánsabb öltözetre utal. Ha egy meghívón ezt látjuk, a dresszkód szerint frakkban kell megjelennünk a rendezvényen, és fehér inget, fehér csokornyakkendőt, fehér mellényt kell viselnünk hozzá. Ez a kötelezettség viszonylag ritkán fordul elő egy átlagember életében, de két esetben anélkül is illik tudnunk róla, hogy a dresszkód felhívná rá a figyelmünket: ha éppen Nobel-díjat veszünk át, vagy ha az angol királynőnél teszünk udvariassági látogatást.

Black Tie – a dresszkód Black Tie kifejezése a szmokingot jelöli meg elvárt viseletként.

Formal (Creative Black Tie) – ha ezt látjuk a meghívón, a férfiaknak szintén szmokingban kell megjelenniük. Ilyenkor azonban akár fekete inget is vehetünk hozzá, és ahhoz a nyakkendő sem kötelező.

Semi-Formal– a meghívó Semi-Formal előírása némileg kötetlenebb öltözködést tesz lehetővé. A dresszkód szerint ilyenkor nem kötelező a szmoking, öltönyben is megjelenhetünk.

Alternative Black Tie: a szmokingon kívül a fekete öltöny, fehér ing és fekete nyakkendő is elfogadható. Ez az Amerikából származó megoldás a szmoking viselőjének megengedi, hogy nyitott inget hordjon. Az ing ilyenkor lehet fekete és színes is. Ahol elfogadott az alternatív szmokingviselet, más engedményekkel is élhetünk: nem tiltott a garbó vagy a hosszú ujjú póló sem. Ezek persze valóban alternatív megoldások, csak ott alkalmazhatók, ahol a társasági szokásokkal összhangban vannak.

Informal: ha ez az előírás, nem szükséges különösebben elegáns öltözetben megjelennünk, de azért a férfiaktól elvárható az öltöny és a nyakkendő, a nőktől pedig a kosztüm.

Business Formal: a férfiak esetében ugyanazt jelenti, mint a Semi-Formal; a nőknek elegáns, de nem kivágott ruhában kell megjelenniük.

Casual: a dresszkód nem írja elő, hogyan öltözzünk, mindenki maga dönti el, milyen ruhát visel a rendezvényen.

A szmoking története Szmoking kiegészítői Esküvői szmoking Szmoking szótár