A szmoking kiegészítői

A szmoking legfontosabb kiegészítője a speciálisan ehhez a ruhadarabhoz viselt ingfajta. Ez többnyire fehér vagy krémszínű. Ha egysoros szmokingot veszünk fel, stílusosabb a normál galléros ing, a kétsoros inkább az állógalléros változatot kívánja meg. Ennek végei visszahajlanak. Az állógallért apagyilkos gallérnak is hívják, ez a megnevezés félrehallás következtében alakult ki. A 19. században a népnyelv parasite-nak nevezte, ebből lett aztán a parracide, patricide (apagyilkos) szóhasználat. A szmokinginghez arany, ezüst, drágakő vagy nemesacél duplamandzsetta illik.

A mellény (vagy helyette a spanyolöv) kötelező kiegészítőnek számít. A mellény szabása attól függ, milyen a szmokingkabát gombolása. Ha a kabát egygombos, a mellény mélyebbre szabott, ha háromgombos, akkor magasabbra. A mélyebb mellényen három vagy négy gomb van.

A csokornyakkendő is szinte elengedhetetlen tartozéka a szmokingnak. Ez ügyben újabban megfigyelhető ugyan némi engedmény, de az egyértelmű, hogy ha nyakkendőt kötünk, a szmokinghoz csakis csokornyakkendőt választhatunk. A legigényesebb férfiak maguk kötik meg – minden társaságban akadhat olyan éles szemű megfigyelő, aki ezt meg tudja különböztetni az előre megkötött csokornyakkendőtől. E kiegészítő leggyakoribb, hagyományos színe a fekete, de teljes mértékben elfogadott a sötétbordó, sötétzöld stb. szín is. (A szmokingot viselő pincérek fehér csokornyakkendőt hordanak.) A díszzsebkendőnek is a nyakkendő színéhez kell illeszkednie.

A nadrágot mind a két oldalon selyemcsík (gallon) díszíti. A szmokinghoz fekete bőr- vagy lakkcipőt, valamint fekete selyem térdzoknit szokás felvenni. A kiegészítőket nagyon gondosan meg kell válogatni, hogy az összhatás olyan legyen, amilyet az elegáns szmokingviselet megérdemel.

A szmoking története Szmoking kiegészítői Esküvői szmoking Szmoking szótár